Ung Vänster Jönköpings län

måndag, januari 7

Ännu ett inlägg om vårdnadsbidrag

Svar till Irene Oskarsson, riksdagsledamot för kristdemokraterna, som i dagens Tranås Tidning kallar vårdnadsbidraget för "modern familjepolitik".

När den kristdemokratiska riksdagsledamoten Irene Oskarsson säger sig betrakta vårdnadsbidraget som ”modern familjepolitik” får jag ta i ordentligt för att förstå vad hon menar. Till slut lyckas jag, om än i en något ansträngd bemärkelse.

1800-talet är som bekant en föregångsepok för alliansregeringen – den genomsyrar till exempel både skol- och arbetsmarknadspolitiken. Med en nostalgisk högerkartell vid makten blir därför Oskarssons resonemang kring begreppet ”modern” fullt begripligt. Det är helt enkelt ”inne” med den här sortens reformer.

Frågan är bara om vårdnadsbidraget är en bra idé, sett ur ett mer verklighetsförankrat perspektiv? Det tycker inte vi i Ung Vänster. Förslaget om införande av vårdnadsbidrag kommer ungefär samtidigt som man lägger ner samma bidrag i Norge. Där bedömdes bidraget, som infördes år 1998, ha för stora negativa konsekvenser – inklusive för höga kostnader.

Vårdnadsbidraget är en kvinnofälla. Erfarenheterna ifrån både Norge och Finland visar att så mycket som 95-96 % av dem som utnyttjar vårdnadsbidraget är kvinnor. Dessa kvinnor drabbas av följande effekter: de går miste om pension och löneökningar, de får mindre kompetensutveckling, deras karriärmöjligheter minskar och deras ställning på arbetsmarknaden försvagas.

Lägg där till att den kommunala barnomsorgen riskerar att drabbas när man ska finansiera vårdnadsbidraget inom budgeten för barnomsorg. Glöm heller inte bort att kvinnan kanske stannar hemma med fler än ett barn och att barn till invandrarkvinnor som använder bidraget, riskerar att gå miste om chansen att lära sig svenska på ett tidigt stadium.

I november förra året genomförde Vänsterpartiet och vi i Ung Vänster Tranås en manifestation på torget i protest mot vårdnadsbidraget, där en av våra kvinnliga företrädare kedjades fast vid en spis. Välkomna till kristdemokraternas version av 2000-talet!

Fredrik Andersson
Ung Vänster Tranås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Recent Comments

Introduction

Recent Posts