Ung Vänster Jönköpings län

lördag, november 24

Ung Vänster Tranås i protest mot vårdnadsbidraget

Ung Vänster Tranås deltog tillsammans med vänsterpartiet i en manifestation mot införandet av vårdnadsbidrag. Många noterade vår närvaro och vi uppmärksammades i lokalpressen.

Vid manifestationen kedjades en kvinna symboliskt fast vid en spis på torget. Denna kvinna, Rebecca Lagerstedt (v), tycker att bemötandet från förbipasserande har varit positivt:

– Visst kan vissa se lite provocerade ut, men det är lite det som är meningen, säger hon. Vi vill att folk ska tänka till och uppmärksamma våra åsikter.


Vänstern är kritisk till de konsekvenser införandet av vårdnadsbidrag kan komma att få. De menar att det främst är kvinnor som förlorar på detta. Katarina Hallefjord (v) anser att vårdnadsbidraget är ett steg tillbaka vad gäller jämställdheten i Sverige och i Tranås:

– Eftersom kvinnor, i regel, tjänar mindre än män blir det dem som får stanna hemma med barnen. Så har det sett ut när andra länder har genomfört något liknande, säger hon.

– De 3 000 kronorna som bidraget ligger på kan man omöjligt leva på utan någon ytterligare inkomst. Kvinnorna riskerar därför att bli ekonomiskt beroende av sina män, säger hon.

– Bidraget är dessutom reserverat för de redan välbeställda då det inte går att kombinera med till exempel a-kassa. En ensamstående mamma kan ju omöjligt leva på 3 000 kronor. Varför ska vi skänka bort skattepengar för att kvinnor ska hålla sig borta ifrån arbetsmarknaden? undrar hon.

Även Ung Vänster Tranås deltog alltså på manifestationen. Fredrik Andersson, vice ordförande, är lika kritisk:

– Jag har svårt att se att det här bidraget skulle ha några positiva effekter. I alla fall inga som väger upp alla de negativa konsekvenser det kommer att få, säger han.

– Vårdnadsbidraget kommer att kosta mycket mer för samhället än bara de 3 000 kronorna det ligger på, menar han. För varje kvinna som hålls borta ifrån arbetsmarknaden blir skatteintäkterna mindre, eftersom färre kommer att förvärvsarbeta. Det är ett onödigt slag mot den redan hårt ansträngda kommunala verksamheten.

På fotot syns Rebecca Lagerstedt (v), fastkedjad ersättare i Tranås kommunfullmäktige.

3 kommentarer:

 1. Helt jävla briljant! Vad tokigt bra ni är!

  SvaraRadera
 2. Bra gjort! Jag vet att Örebroklubben gjorde samma sak på 8 mars för några år sedan. Sen måste det vara hemskt att vara fastkedjad i Tranås kommunfullmäktige. :)

  SvaraRadera
 3. Hej
  Jag tycker att ni har helt fel. Ni tänker bara på jämställdheten. Jag som man kommer nu att vara hemma och få vårdnadsbidrag för att ta hand om vår dotter!
  Jag anser att vårdnadsbidraget är ett mycket possitivt initiativ för barnen.
  Ni tänker överhuvudtaget inte på barnens bästa! Med vårdnadsbidraget finns det utrymme för fler barn att slippa dagis!

  SvaraRadera

Recent Comments

Introduction

Recent Posts