Ung Vänster Jönköpings län

onsdag, februari 3

Är du lönsam nog lille vän?

I finanskrisens spår följde en debatt om den blottlagda girigheten inom finanssektorn, och orimligheten i den bonusfest som VD:ar och högt uppsatta chefer ägnat sig åt, på arbetarnas och spararnas bekostnad. Stundtals lät till och med den moderata finansministern Anders Borg, som någon slags socialist när han bad om ett stopp för bonusfrosseriet.

Tyvärr verkar det nu som att Anders Borgs ord mest var just det – ord. Nyligen visade det sig att bonusutbetalningarna under krisåret 2009 till och med var större än året innan. Överklassen har inga skrupler och arbetarklassen knyter näven i byxfikan. Att Anders Borg ännu en gång hytter med fingret åt bankerna räcker uppenbarligen inte – bonuskalaset för högavlönade direktörer kommer fortsätta så länge ingen sätter stopp. Investor med sina aktieposter i Atlas Copco och Husqvarna gläds säkerligen över Atlas Copcos tämligen goda kvartalsrapport som nyligen meddelades, men det hjälper föga de arbetare som fått gå från sina jobb på Husqvarna.

Företagen vill att vi skall visa solidaritet mot dem, och sänka våra löner för att ”säkra jobben”, men på det sättet räddas inga arbeten, det leder endast till lönesänkningar och att kollektivavtalen urholkas. Dessutom är det inte alltid så att förtagen som säger upp människor gör det för att de går med förlust, tvärt om. Ofta går de med vinst, men i det kapitalistiska marknadssamhället räcker inte det, vinstmaximering är den ständiga ledstjärnan. Men varför skall vi sänka våra löner när bonusavtalen står som spön i backen, var finns solidariteten då Husqvarna? Jobben räddas först när vi organiserar oss, säger ifrån och drar upp näven ur byxfickan.

Vänsterpartiet har föreslagit att bonusar i banksektorn ska beskattas. Pengarna ska tilldelas oss medborgare och användas till att kunna anställa fler lärare och mer personal i offentligsektor, istället för att göra förmögna bankdirektörer och chefer ännu rikare. Det vore långt mer solidariskt än sänkta arbetarlöner och ett fortsatt bonuskalas.

Mikael Ekvall, ordförande
Ung Vänster Jönköpings län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Recent Comments

Introduction

Recent Posts