Ung Vänster Jönköpings län

onsdag, april 2

Hallå där...

...Anki Ahlsten, partisekreterare för Vänsterpartiet, som just nu jobbar för fullt inför partiets kongress i Norrköping i juni.

Vänsterpartiet förnyar sina arbetsformer. Hur ser det nya partiet ut, till skillnad från det gamla?
- Jo, vi ska jobba mer med att samarbeta med andra organisationer, som fackliga rörelsen, feministiska rörelsen, miljörörelsen och antikrigsrörelsen. Vi måste bygga ett stort aktivt motstånd mot högeralliansens politik. Vi ska också vara ute mer och träffa människor, vi har till exempel en ”knacka dörr” kampanj med elva partiföreningar där resultatet hittills är väldigt positivt. Det handlar mer om att jobba på bilden av partiet och hur vi blir mer aktiva ute bland människor.

Det sägs att Vänsterpartiet åter ska bli en folkrörelse, bland annat genom att knacka dörr. Hur reagerar folk egentligen på det?
- En del i partiet som inte jobbat med samma metod tidigare kan vara lite tveksamma men de partiföreningar som provat är övervägande väldigt positiva. Viktigt att lyssna på vad väljarna tycker. Och som sagt, de vi knackar på hos är intresserade och pratar gärna med oss.

Du är partisekreterare. Vad pysslar en sån med?
- Allt möjligt verkligen, ett väldigt roligt förtroendeuppdrag som innebär att jag är ordförande i verkställande utskottet och förbereder och jobbar med olika saker inför VU och PS (Partistyrelsen). Jag är ute och träffar medlemmar på regionala konferenser och årskonferenser för att diskutera hur vi jobbar som parti och vilka politiska frågor som vi prioriterar. Jag är nu invald i en arbetsgrupp som tar fram en plattform inför EU-valet. Jag svarar på allmänhetens och journalisters frågor. Jag träffar olika politiskt förtroendevalda kamrater i kommun och landstingsgrupper, med i kongressgrupp nu inför kongressen. Ser också till att vi samverkar på olika sätt med Ung Vänster och VSF (Vänsterns studentförbund). Det är några av mina arbetsuppgifter.

Varför är du engagerad politiskt? Vad tjänar man egentligen på att gå med i, till exempel, Ung Vänster?
- Allt handlar om politik, jag har varit politiskt engagerad sen Vietnamkriget och i motståndet mot USA:s krigföring. Dels påverkar man ju det som händer i samhället om man är med och bryr sig. Det är viktigt att engagera sig och känna att det man gör och säger har betydelse. Sedan ska man inte underskatta att det är så roligt att vara med och speciellt, förstås, i ett sådant aktivt förbund som Ung Vänster.
Vad är på gång just nu?
- Just nu förbereder vi svar på alla motioner som kommit in till vår kongress, runt 370 motioner totalt. Vi går också igenom verksamhetsberättelse och ekonomi för partiet. Då vi har partistyrelsemöte i helgen ska vi behandla och besluta om dessa saker. Vi ska också utse en utbildningspolitisk arbetsgrupp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Recent Comments

Introduction

Recent Posts