Ung Vänster Jönköpings län

måndag, december 13

Elisabeth Biström kommentar självmordsdådet i Stockholm

Sprängattentat och rasism

En bomb briserar invid julhandelsträngseln på Drottninggatan, och även om endast gärningsmannen själv dog är tragedin ett faktum. Inte minst för att dådet tagits emot som en tidig julklapp från rasistiskt håll.

Sverigedemokraternas svar på attentatet är som väntat krav på minskad invandring från muslimska länder. Den islamofoba bloggen Politiskt Inkorrekt skriver, i ett försök att spä på känslor av oro och rädsla, att "de finns mitt ibland oss - men var?". Jimmie Åkessons sekreterare går längst i ärlig förtjusning, när hon twittrar ut: "Är det nu man får säga 'vad var det jag sa'? #äntligen".

Kopplingen muslim-terrorism har varit en motor i den islamofba rasistiska diskursen sedan 11 september-attackerna. Den har använts för att legitimera allt ifrån regelrätta krig till inskränkningar i medborgerliga fri- och rättigheter. Rädsla är en utmärkt jordmån för främlingsfientlighet och fakta som att islamistiskt motiverade brott endast utgjort 0,34 % av de terrordåd som utförts i Europa de senaste åren, bekommer därför inte Sverigedemokraterna.

Det är tragiskt att en man sätter bomber runt midjan och spränger sig. Men det är också tragiskt att ett rasistiskt riksdagsparti försöker använda dådet i sina smutsiga syften. Mot detta måste fler höja sina röster. Vi måste hålla ihop mot rasismen.

1 kommentar:

  1. "och även om endast gärningsmannen själv dog är tragedin ett faktum. Inte minst för att dådet tagits emot som en tidig julklapp från rasistiskt håll."

    Så det som verkligen är tragiskt är att rasister kan spinna på detta? Det är inte att vi i Sverige nu också drabbas av islamistiska terrordåd - att detta kan sporra andra att "göra om göra rätt"? Missförstå mig rätt - korkade rasister kommer säkerligen att få luft under vingarna efter detta, men det är sannerligen inte det som är det tragiska i denna situation.

    Jag gjorde nog rätt i att byta block detta val... tyvärr gjorde jag nog rätt. För den analys som kommer från vänsterhåll är något oerhört verklighetsfrånvarande - precis som vänsterns analys var kring finanskris och valnederlaget.

    SvaraRadera

Recent Comments

Introduction

Recent Posts