Ung Vänster Jönköpings län

söndag, oktober 26

Uttalande: I finanskrisens spår

Nu när börserna kraschar och banker riskerar att gå omkull, försöker högern ivrigt finna förklaringar till varför det är rimligt att det som händer faktiskt händer. Girighet och oansvarighet hos enskilda bankmän upphöjs till mantran, som fått fungera som motiveringar för att undvika den kritik finansvärlden verkligen förtjänar.

Ung Vänster för en konsekvent systemkritik. Vi menar att problemen är inbyggda i kapitalismen i sig självt – girighet och kortsiktiga vinstintressen har alltid varit hörnstenar för den nyliberala ekonomin. De ständigt återkommande kriserna är därför ingen slump. Teorierna om att en ekonomisk uppgång för de redan rika skulle ”sippra ner” i klasserna är helt enkelt inte sant, och särskilt inte när överklassen trasslar in sig i komplexa finansiella system.

Vi vill ha en hållbar samhällsutveckling. Därför måste man ställa krav. Det gäller förstås både för miljön – spekulation i fossil energi är inte någon lösning på klimatkrisen – vi måste också kräva att investeringar görs i verkliga utvecklingsprojekt. Hyckleriets slöja sänker sig över världen när Vita Huset räddar de amerikanska bankerna så att man får de pengar som krävs för att uppnå milleniemålen, bland annat en halverad världsfattigdom, att framstå som en spottstyver.

Kriserna drabbar de redan svaga värst. Bankerna socialiseras alltid när de faller samman, samtidigt som de alltid står i privat ägo när de kammar hem mångmiljardvinster. Skattebetalarna får stå för kostnaden, medan överklassen tar hand om profiten. Det gör oss förbannade. Ung Vänster kommer därför att fortsätta att kritisera marknadsfundamentalismen, för att fylla igen de minnesluckor som verkar sitta kvar sedan alla andra kriser vi gått igenom.

Ung Vänster Jönköpings län
antaget av distriktets extra årskonferens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Recent Comments

Introduction

Recent Posts