Ung Vänster Jönköpings län

söndag, juni 8

Lars Ohly om vänsterns framtid

Vid ett seminarium i samband med Vänsterpartiets kongress i Norrköping i helgen diskuterade partiordförande Lars Ohly med Widar Andersson, politisk redaktör på Folkbladet, om vänsterns framtid. Ohly var kritisk till regeringens politik och ansåg att dess skattesänkningar är orättvisa.
- Två tredjedelar av jobbskatteavdraget går till den tredjedel som tjänar mest. Dessutom går 60 % av sänkningen till män varav 40 % går till kvinnor. Det förra skattesystemet var inte perfekt, menar Ohly. Låginkomsttagare betalade många gånger för mycket och dom som faktiskt har råd betalade för lite. Det saknades tillräcklig omfördelning.

Ohly menar vidare att de som idag hävdar att Sverige inte har råd att låta den offentliga sektorn expandera inte talar sanning:

- De talar mot bättre vetande. De som säger att det inte finns utrymme för välfärd är ju samma grupp som inte har något intresse av välfärd. De VILL ju inte ha någon välfärd!

Vänsterpartiets kongressparoll är Förändring!. Partiets förändring gäller sakfrågor och prioriteringar, men även vilket arbetssätt man ska använda sig av för att åter skapa en folkrörelse värd namnet. Lars Ohly:

- Vi måste lyssna på ett bättre sätt och inte bara argumentera för att slå fast våra egna ståndpunkter.

Ohly nämnde också förslaget om omfattande övervakning av IT-kommunikation som är på väg att genomföras av riksdagsmajoriteten:

- När man diskuterar den här frågan möter man ofta argument som "den som har rent mjöl i påsen har väl ingenting att dölja?". Rent mjöl i påsen? Men varför ska man övervakas då? Det vore väl rimligt om man hade misstankar om ett brott för att staten ska ha rätt att övervaka en enskild individ.

På den något mörka bilden syns Lars Ohly till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Recent Comments

Introduction

Recent Posts