Ung Vänster Jönköpings län

söndag, juni 22

Högern gillar inte demokrati

Insändare inskickad till ett gäng lokala tidningar:

När den borgerliga majoriteten i riksdagen, den 18:e juni, bestämde sig för att avskaffa brevhemligheten så var detta ännu ett utslag av demokratiförakt från högerns sida. FRA-lagen ger en statlig institution rätt att massavlyssna det svenska folket. Det är ett obestridbart faktum.

Lagen genomförs efter sedvanlig skrämselretorik, och man kan konstatera att det inte sker i ett politiskt vakuum. Ända sedan den 11 september 2001 har det pågått ett krig mot terrorismen. Västvärldens ledare, med USA i spetsen, har sagt sig vilja värna demokratin mot så kallade ”yttre hot”, och det blir allt tydligare att den svenska regeringen valt att haka på tåget. Men låt mig ödmjukt få ställa en fråga: hur skyddar man ett demokratiskt rättssamhälle genom att avskaffa demokratiska principer?

Vanligtvis brukar brevhemligheten tillhöra en av de punkter som skiljer en totalitär stat mot en demokratisk dito. Därom borde alla vara överens. Att Sovjet- och Stasi-inspirerade avlyssningsförslag nu är en del av den svenska lagstiftningen borde därmed få varningsklockorna att ringa, också för den del av borgerligheten som helst står utanför bomb- och batongalliansens enfaldiga ideal.

Men införandet av massavlyssning är ändå inte det enda demokratiska snedsteg som högern ägnat sig åt på senare tid. När Irland valde att rösta nej till Lissabonfördraget – som är ännu ett steg mot ett Europas förenta stater, där tjänstemännen i Bryssel styr – fick den politiska eliten stort bekymmer med att ”komma runt” irländarnas val. Mycket tyder på att ratificeringsprocessen fortsätter, över huvudet på den majoritet som tycker annorlunda – och dessutom i strid med EU:s egna regler. Hur resonerar högern? Tji, demokrati. Vilken tur, åsiktsdiktatur.

Fredrik Andersson
Ung Vänster Tranås

2 kommentarer:

  1. Bra insändare!

    SvaraRadera
  2. Ja, snart är det väl också förbjudet att delta en varslad stridsåtgärd.

    http://www.youtube.com/watch?v=WJ8yrRqxdc0

    /tomas

    SvaraRadera

Recent Comments

Introduction

Recent Posts