Ung Vänster Jönköpings län

måndag, mars 17

Insändare om regeringens lögner

Insändare författad av Fredrik Andersson ifrån Tranås:

Vi lever med en märklig ordning i Sverige. Med en regering som för en aggressiv högerpolitik i spetsen, har ett flertal ”sanningar” blivit myntade som för oss dödliga framstår som både obegripliga och direkt ologiska. Vad sägs till exempel om den borgerliga tesen att den rike endast arbetar bättre om han hela tiden blir rikare, medan de fattiga bara arbetar bättre (om de nu vill arbeta alls) om de blir fattigare? En syn som har präglat alliansens hittillsvarande regeringsperiod. Denna grundläggande skillnad på människors olika status som kreativt skapande människor utgör också grogrunden för högerns många absurditeter.

I andra fall ljuger de oss rakt upp i ansiktet. Moderaterna säger sig vara Sveriges nya arbetarparti. De säger sig också vilja värna den svenska modellen där arbetsmarknadens parter skall stå för lönebildningen, en ordning som särskilt har försvarats av arbetsmarknadsminister Sven-Otto ”Totto” Littorin. ”Vi har den svenska modellen att tacka för ett allmänt lugn på arbetsmarknaden med ett jämförelsevis lågt antal konflikter och domstolstvister” sa han bland annat i en debatt kring det uppmärksammade Laval-målet. Samtidigt ser vi att facket tappar medlemmar i rekordfart. Det här ger oss två förklaringsalternativ. Antingen har Littorin och gänget helt andra mål med sin politik än vad de försöker få det att se ut som, eller också kan de inte sova om natten av ångest för det enorma misslyckande de nu genomlever.

När dessa märkliga idéer nu fått fäste i vårt land är det hög tid att mobilisera motståndet. Fler måste våga ifrågasätta borgarnas lögner, det krävs ju trots allt bara lite sunt förnuft. Bara när vi har genomskådat deras retorik, och konstaterat att den är till för att uppfylla helt andra syften – en låglönemarknad och en svag fackföreningsrörelse i det här fallet – så klarar vi av att formulera ett alternativ. Den kampen har redan inletts av oss i Ung Vänster!

Fredrik Andersson
Ung Vänster Tranås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Recent Comments

Introduction

Recent Posts