Ung Vänster Jönköpings län

fredag, juni 4

Inför fri kollektivtrafik - uttlande

Gratis kollektivtrafik borde vara en fri rättighet. Vi tycker att friheten att röra sig i samhället, oberoende av hur mycket eller lite pengar man har, borde vara en självklarhet. Kollektivtrafiken används till jobbet och skolan varje dag som en del av vardagen.

Idag har vi ett dyrt avgiftssystem, som slår orättvist mot låginkomsttagarna som använder kollektivtrafiken mest. Dagens avgiftssystem kostar stora summor för att anställa biljettkontrollanter, köpa in och underhålla kortläsare och biljettsystemet i sig, med allt vad det innebär. Detta är en summa som aldrig hade behövt existera om vi istället skulle betala kollektivtrafiken via skatten.

Varför ska vi betala avgift och använda biljettsystem på resande som vi i stort sett gör varje dag till och från skolan, jobbet eller affären. Det är ett allmänt behov. Det är som att betala avgift på annat som borde vara gratis, till exempel skolmat: både fel och onödigt. Att ha avgift på kollektivtrafiken begränsar också andra rättigheter, som till exempel en gratis skolgång, då de som inte är berättigade ett skolkort, men ändå bor långt från skolan måste betala avgifter dagligen för att ta sig till och från skolan.

Det orättvisa avgiftssystemet gör att den som är låg- och medelinkomsttagare betalar mer i proportion till lönen än en höginkomsttagare. Idag tjänar alltså de redan välställda på att vi har avgifter. Med fri och skattefinansierad kollektivtrafik så vänder man på detta, och gör så att alla som betalar skatt betalar lika mycket i proportion till lönen för kollektivtrafiken. Ingen kommer heller kunna smita med plankning eller strunta i att stämpla. Vi vet att skatter är ett fördelningsverktyg som gör att de som har råd att betala mycket också gör det, medan de sämst ställda med minst pengar betalar mindre. Av förmåga för behov helt enkelt.
Idag kostar det 420 kronor för en skolungdom varje månad att köpa ett månadskort, det är nästan hälften av studiebidraget på 1050 kronor för en gymnasieelev. Det skulle alltså höja studiebidraget med 420 kronor med fri skattefinansierad kollektivtrafik. En ökning på 420 kronor per månad för alla studerande och unga utan inkomst. Det blir 5040 kronor mer per år.

Utöver detta så skulle bussförare slippa tidsförluster på att hantera kontanter och busskort, och även kunna utnyttja alla ingångar på bussarna. Skulle kollektivtrafiken bli gratis så skulle många fler välja att åka kollektivt istället för att ta bilen och det skulle minska utsläppen och ge renare luft i Jönköpings län. Trafikolyckor skulle minska och mindre underhåll av vägarna skulle behövas, samtidigt som trafiktätheten minskar.

Den fria kollektivtrafiken kan finansieras genom en rättvisare beskattning på de mest välbeställda. Detta förutsätter att kollektivtrafiken drivs i offentlig regi, istället för som idag, där Arriva ändå roffar åt sig hela vinsten. Kollektivtrafiken och utbudet av sam¬hällsservice ska utformas så att bilberoendet minskar. Kollektivtrafiken skall vara fullt ut skattefinansierad och gratis för brukaren. Detta skulle innebära mer pengar i plånboken för de allra flesta.
Gör kollektivtrafiken till en rättighet, dirre!

Uttalande från Ung Vänster Jönköpings län
Publicerat i bland annat: Jönköpingsposten, jnytt.se och hoglandsnytt.se

1 kommentar:

  1. dagspendlaren.planka.nu

    en blogg om kollektivtrafiken i jkpg

    SvaraRadera

Recent Comments

Introduction

Recent Posts